Investeer in jouw toekomst: koop een smartphone voor je ouders!

24 nov 2015 | familie

Je ouders worden ouder. Contact houden wordt dan lastiger. Gelukkig is er meer mogelijk dan je wellicht denkt! Annetje schrijft over haar ‘whatsapp-opa’.

Kijk eens naar jezelf en hoe je belangrijke en onbelangrijke informatie, foto’s en weetjes met je vrienden en collega’s deelt. Hoe makkelijk het is om een grapje per whatsapp te sturen naar iemand met wie je vaker contact hebt.

Whatsapp is dus heel gezellig!

‘Vroeger gingen we gewoon bij elkaar op bezoek’

Het gezellige, doordeweekse sociale contact en het delen van kleine gebeurtenissen via whatsapp is iets wat bij uitstek geschikt is voor het contact tussen familieleden en met name voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen.

Toch houden veel ouders het aanbod van een oude Samsung van hun kleindochter af, ze willen er niet aan. Er wordt door ouderen ook veel gemopperd over iedereen die steeds met zijn mobieltje bezig is, en de positieve kanten worden betwijfeld, want vroeger gingen we gewoon bij elkaar op bezoek.

Wie geen toegang heeft tot internet is buitengesloten

Toch is het belangrijk om je ouders (als ze een smartphone niet nodig vinden) door deze weerstand heen te trekken.

Contact via social media is een belangrijk onderdeel van het gewone leven geworden. Wie geen toegang heeft tot internet is buitengesloten. Lees ook de wetenswaardigheden hierover van Paul Miller, een Amerikaanse jongen die een jaar offline ging en blij was dat hij terug kon naar internet en kon Skypen met zijn nichtje.

Je hebt internet tegenwoordig nodig voor de communicatie met overheid en bedrijven. Alle scholen en onderwijsvormen werken met internet. En steeds meer is internet een onderdeel van de communicatie binnen de gezondheidszorg.

En voor alle ouders die niet naast hun kinderen wonen is contact via telefoon vaak het enige doordeweekse contact met hun kinderen. Uitbreiden van dit contact met social media verbetert de communicatie qua frequentie én volume van contact, maar verbetert vooral de kring waarmee contact is. Want in plaats van de telefoongesprekken met dochterlief heeft opa nu ook app-contact met de kleindochter en de schoonzoon.

Hoe trek je je ouders over de streep?

Koop in de decembermaand een gloednieuwe smartphone. Neem geen dure Iphone 6, maar een simpele versie inclusief een goede servicedesk, zie ook het onderzoek van de Unie KBO.

Zo’n mooi en duur cadeau verplicht, maar je moet er wel in investeren. Toen ik mijn vader een smartphone gaf, moest ik de eerste week veel bellen op de ouderwetse manier om te zeggen dat ik een berichtje had gestuurd. Ook moet ik mijn kinderen stimuleren om de foto van de zelfgebakken taart ook even naar hun opa te appen. Maar gaandeweg ervaren ouderen de voordelen van de berichtjes en voelen ze zich meer betrokken bij het leven van hun kinderen.

Pluk de vruchten!

Als je zover bent, dan kun je ook wat linkjes door-appen en je ouders gaandeweg het internet opsturen. Uiteindelijk verbreed je zo de hulp- en contact mogelijkheden en investeer je in een toekomst waarbij je met je ouders kan koffiedrinken niet alleen bij visites, maar ook via beeldcontact.

En dat laatste kon nog wel eens cruciaal worden als ze meer afhankelijk worden en minder mobiel en hun eigen kennissenkring kleiner wordt.

Archief