Recept: goed oud worden

8 dec 2016 | ouder worden

Als arts kom ik voortdurend in contact met ouderen met gebreken, ongemakken en problemen. Dan hoor ik de hulpvraag: “Dokter, kunt u mij beter maken?” Maar het is beter gebruik te maken van het recept: goed oud worden.

Ooit was ik als internist in opleiding gebrand op het vinden van de oorzaak. Als iemand moe is, is er een differentiaal diagnose van 14 oorzaken. Die loopt je als arts allemaal langs. Zodra de oplossing gevonden is, ga je over tot de behandeling. Dat doe je veelal met medicijnen. Soms stuur je iemand door voor een operatie. Later toen ik in de psychiatrie werkte, kwam ik veel ouderen tegen met een gebrek aan plezier, aan levensvreugde, levenszin. Ook hier ging ik op zoek naar oorzaken, die ik vervolgens zo goed mogelijk behandelde.

Nu ik als specialist ouderengeneeskunde werk, besef ik dat het niet alleen gaat om het oplossen van gebreken en zorgproblemen. Het gaat niet om crisissituaties en noodopnames.

De sleutel ligt bij de mensen zelf

Ik kan in mijn ouderenpraktijk de mensen niet genezen van de ouderdom. Ik kan wél helpen om hen zelf weer regie te geven over hun eigen gezondheid, over hun welzijn en levensdoelen. En ook hier geldt: vroeg geleerd, is oud gedaan.
Het recept voor goed oud worden, is geen korte snelle notitie aan het eind van het spreekuur. Het is een handleiding om iets goeds te bakken van je leven.

Dit zijn de ingrediënten voor goed oud worden:

 • Erkennen van de situatie

  Denk na over jezelf en de situatie waar je in staat of die je tegemoet gaat. Zonder erkenning van je situatie en problemen verandert er niets. Als een struisvogel je kop in het zand steken, lost niets op. Deel dit met anderen, vraag advies, en vier wat goed gaat!
  Erkenning is de belangrijkste 1e stap.

 • Check gezondheid en gedachtes

  Een juiste analyse is nodig. Er bestaan immers goede behandelingen. Horen jouw gebreken wel bij de ouderdom, is er iets aan te doen? Kun je somberheid en angsten uit jouw gedachtes drijven? Het is niet nodig een depressiviteit te accepteren, als je suiker eigenlijk te hoog is. Ga zo nodig naar de huisarts.

 • Wees aardig voor jezelf

  Zoek plezierige activiteiten, troost, beweging, dans of muziek. Geef niet alleen een bloemetje aan anderen, maar trakteer jezelf ook eens.
  Gun jezelf comfort en geniet er van.

 • Doelen stellen. Haalbare doelen

  Zet kleine stappen die je makkelijk kunt volhouden, waarbij je je voldaan voelt. Je mag best een grote visie hebben en grote plannen voor de toekomst, maar voor vandaag heb je een kleine stap en een haalbaar doel nodig.

 • Regie nemen over je eigen toekomst

  Succes gaat over aanpassen en dat is een actief proces, waarbij je zelf moet aangeven wat je wel wil en wat je niet wil. Wacht niet op noodsituaties, wees op tijd. Ouder worden start vanaf de dag dat je net als kinneke Jezus op aarde kwam

Archief