Maak een top 40 met je ouders!

1 mrt 2016 | familie

De statistieken zijn heel duidelijk: we blijven langer leven

75 is het nieuwe 65. Ziekte en gebrek weten we uit te stellen, we blijven langer fit, maar ergens aan het eind van ons leven komt dan toch voor de meesten van ons een periode van ziekte en afhankelijkheid, hersenschade of dementie, tot de dood ons van het leven scheidt.

Ik werk als specialist ouderengeneeskunde voortdurend met patiënten die leven in de afhankelijke laatste levensfase, in het “rafelrandje” van hun leven. Ik zie veel rolstoelen, apathie en verveling. Maar ik zie ook onverbloemde emoties en ouderen die enorm genieten van muziek.

In mijn vak wordt de waarde van muziektherapie veel duidelijker, maar helaas zijn de mogelijkheden om muziektherapeuten in te zetten schaars. De kracht van muziek is ontroerend en heel bijzonder bij mensen met dementie of hersenschade.

In Amerika is er een prachtig filmpje gemaakt van Henry, een meneer die nauwelijks nog kan spreken en die door een ipod met muziek zo opfleurt, dat hij enorm opknapt en zelfs weer kan praten.

Music and Memory is een organisatie die werkt aan het beschikbaar stellen van ipod shuffles met gepersonaliseerde muzieklijsten voor mensen in een verpleeghuis. Je kan zelf helpen via een gift of door je je oude ipod te doneren (http://nl.musicandmemory.org).

En als je ouders hebt met dementie, of iemand anders goed kent met geheugenproblemen, bekijk dan eens filmpjes over muziektherapie en luister samen met hen naar muziek als je op bezoek bent.

Maar voor mezelf, welke muziek wil ik horen na een beroerte of bij dementie? Wat zijn eigenlijk mijn meest krachtige eigen muziekherinneringen? De Nederlandstalige liedjes die ik luisterde 13 uur ’s middags via de radio als ik op donderdag alleen thuis was en me heel vrij voelde? Laura Branigan, DoeMaar en UB40 als bakvismuziek, of de alternatieve muziek van Beck en the Pixies die ik als 30-er leuk vond?

Naast het sparen van geld voor je pensioen, en het investeren in een stevig netwerk, is het dus slim om ook muziek te verzamelen voor mijn eigen muzieklijst! En voor mijn ouders moet ik dus ook nodig eens nadenken over hun favoriete muziek.

Dus maak je eigen top 40 en maak er ook een voor je ouders! En wist je al dat naast muziek, ook een poster van de voordeur van je huis een belangrijk te bewaren herinnering is?

Archief